Zdravstvena ispravnost i kvaliteta hrane i predmeta opće uporabe
Redovita kontrola zdravstvene ispravnosti hrane i predmeta opće uporabe pomaže u otkrivanju potencijalno štetnih tvari, kao što su pesticidi, teški metali, aditivi ili patogeni mikroorganizmi, koji mogu ugroziti zdravlje potrošača. Kontrola kvalitete hrane je važna jer osigurava da hrana koju konzumiramo bude nutritivno vrijedna i u skladu s propisanim standardima. Također, provjerava se ispravnost deklaracija, osiguravajući da proizvodi sadrže točne informacije o sastojcima i nutritivnoj vrijednosti. Na ovaj način, kontrola kvalitete prehrane štiti javno zdravlje, sprječava trovanja i bolesti te doprinosi povjerenju potrošača u prehrambene proizvode.
Ispitivanje zdravstvene ispravnosti hrane
Prema važećim zakonskim propisima ispituju se:
• Mikrobiološki parametri (aerobne mezofilne bakterije, aerobne sporogene bakterije, kvasci, plijesni, sulfitoreducirajuće klostridije, enterobakterije, Escherichia coli, Salmonella sp., Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus)
• Histamin (HPLC i TLC)
• Aditivi (konzervansi, bojila, sladila, arome, antioksidansi, fosfati)
• Kontaminanti (metali, mikotoksini, nitrati, PCB, PAH)
• Ostaci pesticida
• Ostaci veterinarskih lijekova (sulfonamidi, kloramfenikol)
Ispitivanje kvalitete hrane
Ovisno o vrsti hrane i propisanim zahtjevima ispituju se:
• maslinovo ulje: sadržaj slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj, specifična UV ekstinkcija (K-brojevi), sastav masnih kiselina, sadržaj voskova, sadržaj polifenola…
• alkoholna pića i pivo: alkoholna jakost, udio metilnog alkohola, sadržaj šećera, sadržaj sumpornog dioksida…
• med: količina šećera (fruktoza, glukoza, saharoza), količina vode, električna vodljivost, slobodne kiseline, aktivnost dijastaze, količina hidroksimetilfurfurala
• sir i mliječni proizvodi: suha tvar, mliječna mast, mliječna mast u suhoj tvari
• kemijski sastav i energetska vrijednost proizvoda (sadržaj vode, pepela /mineralnog ostatka, bjelančevina, masti, šećera, ukupnih ugljikohidrata, vlakana ), kao neophodan dio proizvođačke dokumentacije
• energetska i prehrambena vrijednost gotovih obroka.
Ispitivanje zdravstvene ispravnosti kozmetičkih proizvoda i predmeta široke potrošnje
Ovisno o zahtjevima naručitelja i zakonskoj regulativi određuju se:
• Mikrobiološki parametri (aerobne mezofilne bakterije, kvasci i plijesni, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans)
• pH vrijednost
• Metali
• Konzervansi
Ispitivanje materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom
• Određivanje globalne i specifične migracije
• Određivanje sadržaja teških metala u ambalažnom materijalu (olovo, kadmij, živa, šesterovalentni krom)