HACCP
HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) je preventivni sustav koji služi za osiguravanje sigurnosti hrane kroz identifikaciju i kontrolu mogućih opasnosti tijekom proizvodnje, obrade i distribucije hrane. Glavni cilj HACCP sustava je prepoznati kritične točke u procesu gdje može doći do kontaminacije, te uvesti kontrolne mjere kako bi se spriječila ili smanjila opasnost za zdravlje potrošača. Pridržavanje zahtjeva HACCP sustava pomaže proizvođačima hrane održati visoke standarde sigurnosti i kvalitete.
Stručna pomoć pri uvođenju i održavanju HACCP sustava
Ovisno o potrebama korisnika, Zavod pruža usluge:
• cjelokupne implementacije HACCP sustava
• stručne pomoći pri uvođenju HACCP sustava prema objavljenim Vodičima
• održavanja uspostavljenih HACCP sustava
Implementacija HACCP sustava obuhvaća slijedeće aktivnosti
1. Obilazak objekta, kako bi se prema zatečenom stanju mogle planirati daljnje aktivnosti
2. Analizu stanja objekta – detaljan pregled objekta, utvrđivanje sanitarno-tehničkih i organizacijskih uvjeta rada
3. Pisani elaborat koji sadrži prijedlog mjera koje se moraju ukloniti prije ili tijekom implementacije aktivnosti sustava
4. Identifikaciju opasnosti (fizičke, kemijske, biološke) tijekom svih radnih procesa, definiranje kritičnih kontrolnih točaka, kritičnih granica i korektivnih mjera
5. Izradu radnih uputa sukladno zahtjevima radnih procesa i postupaka (primjena dobre higijenske i proizvođačke prakse – preduvjetni programi)
6. Edukaciju zaposlenika – teoretska i praktična edukacija zaposlenika uključenih u aktivnosti sustava
7. Izradu i primjenu dokumentacije sustava (evidencija dokumentiranih postupaka)
8. Verifikaciju aktivnosti sustava
Stručna pomoć pri uvođenju HACCP sustava prema Vodiču obuhvaća
1. Analizu stanja objekta – detaljan pregled objekta, utvrđivanje sanitarno-tehničkih i organizacijskih uvjeta rada (pisani elaborat koji sadrži prijedlog mjera koje se moraju ukloniti prije ili tijekom implementacije aktivnosti sustava)
2. Edukaciju zaposlenika – teoretska i praktična edukacija zaposlenika uključenih u aktivnosti sustava
Usluge održavanja HACCP sustava uključuju
• Edukaciju zaposlenika uključenih u provedbu sustava
• Reviziju dokumentacije
• Nadzor i kontrolu uspostavljenog sustava
• Provjeru usuglašenosti sustava s važećom zakonskom regulativom
• Rješavanje nesukladnosti u sustavu